Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Παραγωγή σαλιγκαριών

Υπό κατασκευή το πρώτο εκτροφείο στην Κομοτηνή

Τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα υψηλής αξίας προϊόν διατροφής, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Τα τελευταία χρόνια εκτιμάται όλο και περισσότερο η γαστρονομική και θρεπτική αξία του σαλιγκαριού. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις τα σαλιγκάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και για την παρασκευή καλλυντικών.
Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι ένας κλάδος ζωικής παραγωγής με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η αυξημένη συζήτηση σαλιγκαριών στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξασφαλισμένη πώληση των παραγόμενων σαλιγκαριών σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα κάνουν φανερή την ανάγκη για τη δημιουργία μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών. Η ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών απαιτεί γνώσεις αναφορικά με τον βιολογικό κύκλο και την φυσιολογία των σαλιγκαριών ενώ η εγκατάσταση του εκτροφείου γίνεται με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.
Όλα αυτά τα θέματα θα αναπτυχθούν στην ημερίδα με θέμα: «Ανοιχτά Εκτροφεία Σαλιγκαριών Ολοκληρωμένου Βιολογικού Κύκλου», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, στην πλατεία Διοικητηρίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την εταιρεία- αντιπρόσωπο του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας του Κεράσκο Ιταλίας FEREIKOS-HELIX με έδρα την Κόρινθο. Με την υπεύθυνη της εταιρείας κ. Παναγιώτα Βλάχου συζητά σήμερα ο «Παρατηρητής» για την εκτροφή σαλιγκαριών αλλά και για τις προϋποθέσεις της.

Άννα Βλάχου, υπεύθυνη εταιρείας FEREIKOS-HELIX: «Δυναμική παραγωγή η σαλιγκαροτροφία»

ΠτΘ: Πώς αποφασίσατε, κ. Βλάχου, να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο τομέα;
Π.Β.: Βρήκα το ενδιαφέρον ξεκινώντας από κάτι που συνέβη και είναι λίγο αστείο. Πριν από λίγα χρόνια μου τηλεφώνησε η αδελφή μου που βρισκόταν στην Ελβετία και μου είπε ότι είχε φάει οκτώ σαλιγκάρια και τα είχε πληρώσει 37 ευρώ. Οπότε σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το πτυχίο μου, εφόσον είμαι καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας, και να συνδεθώ άμεσα με το Διεθνές Ινστιτούτο το οποίο εδρεύει στην Ιταλία. Οπότε με βοήθησε πάρα πολύ η γνώση της ξένης γλώσσας αλλά και το επιχειρηματικό μικρόβιο που είχα από μικρή.

ΠτΘ: Η σαλιγκαροτροφία είναι δυναμική παραγωγή;
Π.Β.: Είναι δυναμική. Όπως λέω πάντα αξίζει να ασχοληθεί κανείς μόνο και όταν έχει τις προϋποθέσεις. Βεβαίως και δεν είναι εύκολη δουλειά, γιατί έχουμε να κάνουμε και με ζωντανό οργανισμό, αλλά και με οπωροκηπευτικά. Είναι ένας συνδυασμός στην πραγματικότητα μεταξύ αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

ΠτΘ: Τι είναι τα ανοικτά εκτροφεία σαλιγκαριών;
Π.Β.: Τα ανοικτά εκτροφεία σαλιγκαριών είναι χωρίς σκεπάσματα, δεν είναι θερμοκήπιο. Τα σαλιγκάρια ζουν σε αυτά σε ένα φυσικό περιβάλλον ελεγχόμενο όμως διότι βρίσκονται ανάμεσα σε βραγιές. Βραγιές ονομάζουμε τα παρτέρια, τα πεζούλια στα οποία σπέρνουμε τους πιστοποιημένους σπόρους και εκεί βόσκουν και τρέφονται τα σαλιγκάρια.

Προϋποθέσεις για την δημιουργία εκτροφείου

ΠτΘ: Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την εκτροφή σαλιγκαριών;
Π.Β.: Κατ’ αρχήν δεν μας επηρεάζει αν το χωράφι μας είναι ορεινό ή πεδινό, όπως επίσης δεν μας επηρεάζει αν βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα ή στη Βόρεια. Για να σας δώσω μια εικόνα, στα εξήντα εκτροφεία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τα είκοσι λειτουργούν ήδη από την προηγούμενη χρονιά και τα σαράντα είναι υπό κατασκευή, έχουμε εκτροφεία σε νησιά όπως η Κρήτη και η Κως, υπάρχουν εκτροφεία σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, αλλά και στη Θράκη. Συγκεκριμένα, υπό κατασκευή είναι το πρώτο εκτροφείο και στην Κομοτηνή. Βασικές προϋποθέσεις για να γίνει ένα εκτροφείο είναι να έχουμε ένα δικό μας χωράφι ικανοποιητικής έκτασης για παράδειγμα ένα χωράφι πέντε στρεμμάτων, που παρέχει ένα επί πλέον επαγγελματικό εισόδημα, μας ενδιαφέρει και το χωράφι να είναι κατάλληλο, αλλά κυρίως να υπάρχει δική μας εγκατάσταση νερού. Να πω ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα πλεονέκτημα στη Βόρεια Ελλάδα έναντι της Πελοποννήσου που είμαστε εμείς. Υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα ποτάμια, λίμνες, γεωτρήσεις που κάποιος μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς να πληρώσει υπέρογκα ποσά για νερό, αλλά και η ποιότητα νερού είναι καλύτερη, μιλάμε για καθαρά νερά στη Βόρεια Ελλάδα έναντι της Πελοποννήσου όπου έχω καλύτερη γνώση.

ΠτΘ; Εκτρέφετε συγκεκριμένα είδη σαλιγκαριών;
Π.Β.: Ναι είναι ένα συγκεκριμένο είδος το οποίο λέγεται Helix aspersa και το οποίο έχει επιλεγεί για τρεις λόγους. Κατ’ αρχήν μπορεί να ζήσει σε οποιεσδήποτε κλιματικές συνθήκες, αναπτύσσεται πλήρως μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή γίνεται μάνα πολύ σύντομα και το τελευταίο ότι έχει μεγάλη αναπαραγωγική ικανότητα, μπορεί να κάνει μέχρι και 120 αυγά ετησίως.

ΠτΘ: Πώς γίνεται η εκτροφή;
Π.Β.: Η καθημερινότητα βασίζεται κυρίως στον έλεγχο της περιμετρικής μας περίφραξης, όπως λέω να κάνουμε τον καθημερινό επιτόπιο έλεγχο, γιατί μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να αποκτήσει κάποιος εμπειρία. Από εκεί και πέρα οι εργασίες, δεν είναι βαριές, δεν απαιτούν βαριά μηχανήματα. Πρέπει να καθαρίζουμε τους διαδρόμους ανάμεσα στις βραγιές με το φρεζάκι, πρέπει να κλαδεύουμε τα κηπευτικά ανά διαστήματα με το χορτοκοπτικό. Αυτές είναι οι καθημερινές δουλειές και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι βασικές εργασίες που αφορούν στην μεταφορά των σαλιγκαριών από τις βραγιές αναπαραγωγής στις βραγιές πάχυνσης όπως επίσης και η συγκομιδή που αφορά στο μάζεμα, στο στέγνωμα και στη συσκευασία των σαλιγκαριών.

ΠτΘ: Όλη αυτή η δουλειά τι προσωπικό απαιτεί, αλλά και τι ωράριο σε καθημερινή βάση;
Π.Β.: Εξαρτάται από τα στρέμματα που εκτρέφει κάποιος. Για παράδειγμα για δέκα στρέμματα εκτροφής σαλιγκαριών χρειαζόμαστε έναν εργάτη πλήρους απασχόλησης και έναν μερικής, όπως χαρακτηριστικά λέει και το Ινστιτούτο θέλουμε ενάμισι άνθρωπο. Η καθημερινότητα απαιτεί όμως δύο ώρες εργασίας αλλά μπορεί και έξι. Τους χειμερινούς μήνες δεν χρειάζεται απαραίτητα η παρουσία μας εκεί, δηλαδή αν χιονίσει δεν είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε στο εκτροφεία γιατί τα σαλιγκάρια ούτως ή άλλως θα πέσουν σε χειμέρια νάρκη.

Παραγωγή και διάθεση

ΠτΘ: Ποια μπορεί να είναι η απόδοση μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών;
Π.Β: Βάσει των στατιστικών στοιχείων του Ινστιτούτου κυμαίνεται από χίλια κιλά μέχρι και χίλια πεντακόσια κιλά το μέγιστο ανά στρέμμα.

ΠτΘ: Και η διάθεσή τους;
Π.Β.: Εμείς ως εταιρεία με κάθε εκτροφείο ξεχωριστά κάνουμε ένα συμφωνητικό, ένα συμβόλαιο, αυτό είναι συμβολαιακή καλλιέργεια, η οποία αφορά στην εξασφαλισμένη διάθεση του προϊόντος από την πλευρά του εκτροφέα. Ως εταιρεία εξάγουμε όλη την παραγωγή.

ΠτΘ: Και η τιμή τους;
Π.Β.: Η φετινή τιμή τους είναι 3,75 ευρώ το κιλό με μια αύξηση που είχαμε την προηγούμενη χρονιά συν 2%.

Ζήτηση και προσφορά

ΠτΘ: Οι τιμές τους επηρεάζονται από τη ζήτηση;
Π.Β.: Αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά καλύπτουμε μόνο το 10% οπότε εννοείται ότι και εδώ παίζει ρόλο η προσφορά και η ζήτηση. Η τιμή που κάποιος μπορεί να βρει ακόμη και σε ένα ελληνικό εστιατόριο είναι πάρα πολύ υψηλή. Τα σαλιγκάρια βέβαια αυτά είναι ποιοτικά ελεγμένα και σαφώς έχουν πιστοποιηθεί, κάτι που εμείς δίνουμε στους εκτροφείς μας.

ΠρΘ: Μέχρι σήμερα είστε ευχαριστημένη από την ανταπόκριση του κόσμου;
Π.Β.: Γενικότερα μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένη από το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και προβληματισμένη. Μου κάνει εντύπωση ότι μέχρι σήμερα μας έχουν επισκεφθεί πάνω από 4000 άνθρωποι γεγονός που σημαίνει ότι ο πρωτογενής τομέας δεν πάει καλά, οπότε οι ενασχολούμενοι με αυτόν ψάχνουν να βρουν μια κάποια εναλλακτική καινοτόμο καλλιέργεια. Υπάρχουν εκτροφείς που από τον καπνό στράφηκαν στην εκτροφή σαλιγκαριών. Αυτή τη στιγμή, επειδή η ανάπτυξη είναι μεγάλη, έχουμε καταφέρει ως εταιρεία να έχουμε αντιπροσώπους, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται στην περιοχή της Θράκης στην Ξάνθη, είναι και ο ίδιος εκτροφέας, αλλά και μας αντιπροσωπεύει για την εξυπηρέτηση του κόσμου πιο άμεσα και πιο εύκολα λόγω της απόστασης από την Κόρινθο.

ΠτΘ: Με τα προβλήματα που σήμερα παρουσιάζει η γεωργία θα μπορούσε κάποιος να στραφεί σε μια δυναμική παραγωγή όπως αυτή των σαλιγκαριών…
Π.Β.: Είναι μια καλή σκέψη αλλά όπως πολλές φορές λέω είμαστε ακόμη στην αρχή. Για την Ελλάδα είναι κάτι καινούργιο και καινοτόμο. Ακόμη και οι γειτονικές μας χώρες έχουν πάνω από δέκα χρόνια που συνεργάζονται με το Διεθνές Ινστιτούτο με πολύ καλά αποτελέσματα. Οπότε κάποιος καλό είναι να ενημερωθεί, να κάνει έρευνα χωρίς όμως να μείνει μόνο στον ενθουσιασμό, γιατί αυτός δεν φθάνει. Θέλει και δουλειά, είναι δύσκολη δουλειά, απαιτεί υπομονή, γιατί δεν έχουμε αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη και βέβαια θέλει και τις σωστές προϋποθέσεις, το χωράφι και το νερό.

ΠτΘ: κ. Βλάχου σας ευχαριστούμε πολύ.
Π.Β.; Κι εγώ σας ευχαριστώ.



*Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας

«Το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας εδρεύει στο Κεράσκο της Ιταλίας. Αντιπροσωπεύεται σε 33 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τη δική μας εταιρεία και η εμπειρία τους στον τομέα αφορά σε 39 χρόνια. Η δουλειά του Ινστιτούτου στην πραγματικότητα είναι να καθοδηγεί τους νέους εκτροφείς τεχνικά αλλά και επιστημονικά»
Συγκεκριμένα το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας ιδρύεται το 1973 στο Cherasco, στην περιοχή του Τορίνο, στη Βόρεια Ιταλία, ως Κέντρο Σαλιγκαροτροφίας και ύστερα από ένα χρόνο θα γίνει το Διεθνές Ινστιτούτο της Σαλιγκαροτροφίας του Cherasco. Διευθύνεται από τον κ. Giovanni Avagnina, με σπουδές Κτηνιατρικής, ο οποίος και το ίδρυσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες